Wat maakt (of breekt) een espressokopje?

Ancap espressokopjes

Naast dat iedereen een eigen smaak heeft en een voorkeur voor een bepaalde vorm of kleur zijn er ook factoren die altijd een rol blijven  spelen. Dan hebben we het natuurlijk over de kwaliteit, dikte en ronding van het porselein. De ronding is belangrijk zodat de crema zich mooit ontwikkeld in het espressokopje. De dikte van het porselein is belangrijk omdat dit de warmte goed vasthoudt. Maar misschien wel het belangrijkst is de wijze waarop het espressokopje is geproduceerd en dan vooral de baktemperatuur van 1400°c. Het meest gangbare porselein wordt gemaakt op 1100°c.

 

De belangrijkste verschillen tussen porselein dat gebakken is op 1400 graden Celsius en lagere temperaturen:

 

  • Kwaliteit en sterkte: Porselein gebakken op 1400 graden Celsius resulteert in een dichter en sterker materiaal. Dit porselein is minder poreus, wat betekent dat het minder vatbaar is voor vlekken en geuren. Het is duurzamer en kan langer meegaan dan porselein gebakken op lagere temperaturen. Dat is het grote voordeel van professioneel porselein. Helaas zien we (te) veel ondermaatse producten op de markt die zich voordoen als “professioneel”.
  • Minder waterabsorptie: Porselein gebakken op hogere temperaturen heeft een lagere waterabsorptie, wat betekent dat het minder gevoelig is voor barsten en scheuren bij herhaald gebruik of en blootstelling aan grote temperatuurswisselingen.
  • Esthetiek en glans: Door de hogere baktemperatuur krijgt het porselein een meer stralende glans en een fijnere textuur, wat bijdraagt aan een aantrekkelijk uiterlijk van espressokopjes. Het oog wil immers ook wat.
  • Prijsklasse: Over het algemeen zijn espressokopjes van porselein gebakken op 1400 graden Celsius iets duurder vanwege de hogere productiekosten en superieure kwaliteit. Dit verdient zichzelf op de lange termijn gemakkelijk terug.
  • Kwaliteitscontrole: Elke fabriek heeft z’n eigen wijze van het controleren van de producties. Zo is bijvoorbeeld bij Ancap zelden een pitje in het glazuur te vinden en zie bij een goedkope Chinese productie geen enkel oortje even hoog zitten.

Conclusie:

Vooral bij zakelijk of professioneel gebruik raden wij “echt” porselein aan van de hoogste kwaliteit. Niet alleen omdat het op de lange termijn de beste investering is maar ook de aardbol zit niet te wachten op het continue vervangen servies vanwege gebrekkige kwaliteit. We kunnen stellen dat de temperatuur bij productie de grootste verschil geeft in kwaliteit. Zo is het porselein van 1400°c de hoogst haalbare kwaliteit.

 

 

# Top 5 meest favoriete espressokopjes onder Barista's


Als het gaat om het bereiden en serveren van de perfecte espresso, is de keuze van het espressokopje van essentieel belang voor elke barista. Het juiste kopje kan de smaak, temperatuur en algehele ervaring van een espresso aanzienlijk beïnvloeden. Hieronder presenteren we de top 5 meest favoriete espressokopjes onder barista's, samengesteld op basis van functionaliteit, ontwerp en populariteit.

 

  1. Ancap Palermo 0,08 espressokopje - Dit espressokopje van Ancap staat hoog aangeschreven vanwege zijn klassieke uitstraling en dikke wanden. Met een inhoud van 55 ml is het perfect voor een enkele shot espresso. Het hoogwaardige porselein zorgt voor een optimale warmtebehoud en accentueert de rijke crema van de espresso. Niet voor niets is Ancap porselein de grote favoriet als het om koffieservies gaat. Het klassieke ontwerp past goed in elke koffiebar. 
  2. Walkure Alta 450/008 espressokopje - Het Walkure Alta espressokopje met zijn schuin oortje is geliefd onder barista's vanwege het ontwerp van het oortje. Met een inhoud van 8 cl is het ideaal voor een sterke espresso. Dit kopje is iets smaller en hoger wat een mooi gezicht oplevert.
  3. Mosterdman porselein espressokopje 80ml (wit) - Dit Mosterdman espressokopje is ontworpen met een ideale inhoud van 80 ml, perfect voor een krachtige espresso. Het porselein is van hoge kwaliteit en houdt de espresso goed op temperatuur. Dit witte ronde kopje is in trek vanwege de rondingen en door de hoge kwaliteit porselein, wat veel barista's waarderen.
  4. Ancap Verona espresso kop en schotel (wit) - De Ancap Verona serie staat bekend om zijn elegantie en duurzaamheid. Het espressokopje heeft een inhoud van 80 ml en wordt geleverd met een bijpassende schotel. Dit klassieke design is tijdloos en perfect voor het serveren van espresso met stijl.
  5. Ancap Open espresskopje 80ml - Dit espressokopje van Ancap met een inhoud van 80ml is een geliefd kopje vanwege het feit dat je vinger door het oortje past. In tegenstelling tot de meeste, danwel alle, espresskopjes. Volgens de etikette is het ook niet noodzakelijk maar er zijn mensen met de voorkeur voor een groot oor aan dit kleine kopje.

 

Elk van deze espressokopjes heeft zijn eigen kenmerken die het favoriet maken onder professionele barista's. Bij het kiezen van het perfecte espressokopje is het belangrijk om rekening te houden met de inhoud, het materiaal, de warmtebehoud en de esthetiek, zodat elke espresso met vakmanschap en passie kan worden geserveerd.

 

Espressokopjes kwaliteit