Waterkoker of fluitketel?

Geplaatst door Teapottery 31-10-2017 0 Reactie(s)

Een veelvoorkomende vraag is: Wat is duurzamer? De waterkoker of fluitketel?

 

WaterkokerBij voorbaat is de waterkoker duurzamer dan fluitketel. Alleen in het geval dat er wordt gekookt op inductie en er zonnecellen op het dak de energie opwekken zal het verschil erg klein worden.. En alleen in dit geval durven wij te zeggen dat de fluitketel duurzamer is. Dit komt vooral omdat tijdens het koken op gas of elektrisch een hele hoop warmte verloren gaat behalve bij inductie. Bij een waterkoker is het verlies al beperkt maar ook daar gaat nog warmte verloren. De ideale en meest duurzame methode moet nog worden uitgevonden.

 

kooktijd van de waterkoker

 

De kooktijd van een waterkoker is cruciaal in de vraag wat het meest duurzaam is. Daarin is de hoeveelheid water de grootste factor die verschil maakt. De waterkoker is tot 0,5 liter water ongeveer even snel als de fluitketel. Zodra er meer water dan 0,5 liter wordt gekookt is de waterkoker bijna 2 keer zo snel als de fluitketel. Dit betekend dus dat wanneer je meer dan 0,5 liter water wilt koken je het snelst en het meest duurzaam bent met de waterkoker.

 

Natuurlijk is het gemak ook een factor in je keuze en omdat de waterkoker in veel gevallen 2 keer zo snel is is de waterkoker ook wel de meest gebruiksvriendelijke methode om je water te koken.

 

Waterkoker of fluitketel

 

De waterkoker is in bijna alle gevallen de beste optie als het om duurzaamheid gaat. De fluitketel is en blijft een mooi gezicht in je keuken maar als we kijken naar kooktijd, gemak en duurzaamheid is de waterkoker de grote winnaar.

Tags: waterkoker