Waterkoker of fluitketel?

31-05-2018 0 Reactie(s)

Welke is duurzamer?

Vaak horen we de vraag: welke is duurzamer, de waterkoker of de fluitketel? Welke kunnen we beter gebruiken in onze keukens als we zo milieubewust mogelijk bezig willen zijn? Eigenlijk kunnen we bij voorbaat al behoorlijk kort zijn: de waterkoker is een betere keuze. In een enkel geval is de fluitketel een duurzamere keuze, maar eigenlijk kun je altijd het beste voor een waterkoker gaan. Waarom? Dat leggen we je hier uit!

 

Energieverbruik

WaterkokerEen waterkoker is duurzamer dan een fluitketel. Dit komt vooral omdat er tijdens het koken op een gasfornuis of een elektrisch fornuis veel warmte verloren gaat. Deze warmte komt weliswaar vrij in de woning, dus je zou de kachel een standje lager kunnen zetten, maar heel efficiënt is het niet. Bij een waterkoker wordt het warmteverlies enorm beperkt en wordt bijna alle energie gebruikt om het water op te warmen. Een heel stuk duurzamer dus! Het enige geval waarin een fluitketel duurzamer is dan een waterkoker is als je kookt op inductie en je zonnepanelen op het dak hebt zitten die energie opwekken.

 

Kooktijd

De kooktijd is een cruciaal onderdeel in het bepalen van de duurzaamheid van een waterkoker of fluitketel. De hoeveelheid water is factor die hierbij het grootste verschil maakt. De waterkoker is tot 0,5 liter water ongeveer even snel als de fluitketel. Zodra er meer water dan 0,5 liter wordt gekookt is de waterkoker bijna twee keer zo snel als de fluitketel. Dit betekent dus dat wanneer je meer dan 0,5 liter water wilt koken, je het snelst en het meest duurzaam bent met de waterkoker.

 

Gemak

Het gemak is ook een factor die meetelt. Misschien niet per se voor de duurzaamheid, maar wel voor het gebruiksplezier. Het feit dat de waterkoker tot wel twee keer zo snel is, maakt hem al een stuk gebruiksvriendelijker. Maar wat vooral handig is, is dat de waterkoker vanzelf uitgaat als ‘ie klaar is, terwijl de fluitketel maar door blijft koken tot je zelf het vuur uit zet. En dáár is de waterkoker weer een stukje duurzamer.

 

Oordeel

De waterkoker is in bijna alle gevallen de beste optie als het om duurzaamheid gaat. De fluitketel blijft een mooi gezicht in je keuken en zal altijd leuk staan op je fornuis, maar als we kijken naar energieverbruik, kooktijd, gemak en duurzaamheid is de waterkoker op ieder vlak de grote winnaar. Heb je nog geen waterkoker of ga je toch liever voor een fluitketel? Neem dan gerust eens een kijkje in ons assortiment.

 

Ik ga voor een waterkoker!
Ik ga toch voor een fluitketel!
 
 
 
Tags: waterkoker


gratis verzending vanaf €39,-


op werkdagen voor 17:00 besteld, morgen in huis


gratis retour