Als fervent verzamelaar en verkoper van antiek porselein heb ik door de jaren heen een diepe waardering ontwikkeld voor het vakmanschap en de tijdloze schoonheid van Walküre porselein. Dit Beierse merk, met een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1899, heeft een bewogen traject afgelegd, maar is telkens weer opgestaan uit de as, als een ware feniks.

Een Erfenis van Elegantie en Duurzaamheid

Opgericht door Siegmund Paul Meyer, een visionair die zijn sporen had verdiend in de glasindustrie, begon Walküre met het produceren van robuust hotelporselein. Na de Tweede Wereldoorlog bloeide het merk op en werd het wereldwijd erkend voor zijn verfijnde serviezen, decoratieve stukken en zelfs charmante porseleinen poppen. Kenmerkend voor Walküre is de hoge kwaliteit, de strakke vormgeving en de vaak kleurrijke, gedetailleerde decoraties.

De Familie Meyer: Een Erfgoed van Vakmanschap

Walküre bleef generaties lang een familiebedrijf, geleid door de familie Meyer, die de traditie van uitmuntendheid hoog in het vaandel hield. Zij navigeerden het bedrijf door veranderende tijden en trends, waarbij ze altijd trouw bleven aan hun kernwaarden van kwaliteit en vakmanschap.

Een Nieuw Begin met Bornego Group

Rond 2020 kwam Walküre in zwaar weer terecht en werd failliet verklaard. Gelukkig kwam het merk in handen van de Bornego Group, een gerenommeerde Nederlandse onderneming met een passie voor hoogwaardig porselein en keramiek. De productie werd verplaatst naar de fabriek "Friesland Porzellan" in Varel, Duitsland, waar het vakmanschap van Walküre nieuw leven werd ingeblazen.

De Brand: Een Tragedie en een Kans

In de nacht van 29 op 30 juni 2023 werd de fabriek "Friesland Porzellan" getroffen door een verwoestende brand. Dit was een enorme tegenslag, maar de Bornego Group toonde veerkracht en vastberadenheid. De wederopbouw is in volle gang en de productie van Walküre porselein wordt geleidelijk hervat.

Walküre Vandaag: Een Veelbelovende Toekomst

Op dit moment zijn er twee prachtige series beschikbaar: Walküre Alta en NYNY, beide in tijdloos wit. Het is een voorproefje van wat komen gaat, want in de loop van 2024 verwachten we de terugkeer van het iconische gekleurde porselein.

Een Blijvende Schat voor Verzamelaars

Ondanks de uitdagingen blijft Walküre porselein zeer gewild bij verzamelaars en liefhebbers. De stukken zijn ware schatten, te vinden op online platforms zoals Etsy en in gespecialiseerde antiekwinkels. De waarde van elk stuk is afhankelijk van de zeldzaamheid, het ontwerp en de staat, waardoor het een boeiende zoektocht is voor elke porseleinliefhebber.

Een Symbool van Veerkracht en Schoonheid

Het verhaal van Walküre is een inspirerend verhaal van veerkracht, vakmanschap en de onsterfelijke schoonheid van porselein. Het merk heeft tegenslagen overwonnen en blijft voortleven dankzij de toewijding van de Bornego Group. Walküre porselein is meer dan alleen serviesgoed; het is een symbool van elegantie, traditie en de kunst van het overleven.